Снимка: архив, БулФото
fallback

Алианс на българските акушерки от години настоява да се даде възможност за самостоятелни акушерски практики и акушерките да имат възможност да сключват договори с НЗОК, каза в интервю за БТА Емилия Казълова от Алианс на българските акушерки по повод днешния Международен ден на акушерката.

Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Международната конфедерация на акушерките, с цел да се популяризира дейността на медицинските работници в тази сфера. Мотото на деня за 2016 г. е: "Жените и новородените са в сърцето на акушерките".

Акушерската професия не е от най-престижните, отбеляза Казълова. По думите й голяма част от насочилите се към професията на акушерката се реализират много по-добре в чужбина, където заплащането им е 3-4 пъти по-високо. Средната заплата на акушерка в България варира и е между 500 лв. и 800 лв. максимум, посочи тя.

Казълова коментира, че за да се решат проблемите, трябва да се подобрят условията на работа на акушерките, да има адекватно заплащане на труда, да има възможност за следдипломно обучение с допълнителен стимул, както и добра регулация на професията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 7 години

Аааааа мииии.Това са ционистки фашистки пропаганди от фащ бе.Няма такива заплати тоя запад се разпада и пУТИН е слънцето.

13

Истина

преди 7 години

Не се заблуждавайте с мисълта, че нещо в БГ е по-евтино. Всичко е в пъти по-скъпо сравнено процентно със заплатите. Вярно е че на пръв поглед цените на услугите (подчертавам - само на услугите) изглеждат по-ниски отколкото на запад, но всъщност са доста по-високи. Дори и ДДС-то в БГ е по-високо отколкото в повечето европейски страни, в повечето има намалено ДДС за храни и някои услуги. Стига заблуди, погледнете истината в очите - България умира под ръководството на една крадлива банда.

12

до 11

преди 7 години

За да ги няма тези оплаквания от лекарите, че са ЕТ, една от стъпките е да са по-добре платени. Знаем добре обаче, че държавата е прекалено тромава и нежелаеща да направи една качествена реформа и тези хора да получават адекватно заплащане. И акушерките, както лекарите, са с професия, която не е за всеки и е много отговорна и натоварваща. Не е като да седиш пред един компютър и да цъкаш с мишката. Така че кой с ръка на сърцето би казал, че не заслужават по-адекватно заплащане?

fallback