Снимка: Bulgaria ON AIR

Всеки ден в България средно по 105 души чуват страшната диагноза "рак", така на годишна база общият брой на диагностицираните прави 40 хил., а още 270 са на диспансерно наблюдение.

Тази статистика представи в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Елена Банова от Фондация "Неогенезис".

"Контингентът на онкоболните в България е около 340 хил. души годишно. Това са хора, които чакат да бъдат прегледани", коментира Банова.

"Дават витамини и казват: "Отивай вкъщи и пий това!". Аз съм виждала стотици рецепти изписани с мултивитамини, защото лекарите са безсилни. Там, където работят те, няма място за палеативна грижа", обясни тя.

За сравнение Банова даде пример с методите за лечение на онкоболни в Израел, където във всичките им онкоболници, независмимо дали са държавни или частни, освен класическата медицина, съществува по избор и преценка на лекуващите лекари още 11 вида експереминтални терапии.

"У нас грешно наричат тези терапии "алтернативни", тъй като те само допълват", обясни още Банова.

През вчерашния ден стана ясно, че здравните власти са затворили и са заличили регистрацията на Медицинския център за интегративна медицина, в който се практикуват алтернативни методи за лечение на онкоболни.

От здравното заведение са сигнализирали "за опит за групово убийство на 40 болни в последен стадий на раково заболяване“.

Елена Банова беше категорична, че случаят е преекспониран и преднамерено се създавало паника заради "поредното затваряне на клиника на д-р Христо Дамянов".

В разговора участва и д-р Добромир Сотиров, специалист Хирургия, който подчерта, че държавата разполага с кадри, но сериозни спънки се оказва финансовия ресурс, който често се оказва недостатъчен.

"Този въпрос засяга най-тежката група пациенти в България. На всички ни е ясно какви средства се отделят за лечение на хората. Смятам, че все пак у нас се полагат грижи за създаване на центрове, които осигуряват надеждно лечение при нашите условия на този тип хора", поясни той.

Дамянов не отхвърли алтернативните методи на лечение, каквито се използват в Израел, но посочи, че до този метод се прибягва единствено когато има доказателства за ефективността на дадено лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase