Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Финансовите инспектори са установили 310 случая на възложени обществени поръчки, при които не са проведени процедури за избор на изпълнител въпреки всички основания за това. Тези случаи представляват най-тежкото нарушение в областта на обществените поръчки. Поръчките са за общо 224 023 021 лв.

Днес Министерският съвет прие отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2015 година.

Проверени са 1734 обществени поръчки на стойност 1 679 979 833 лева. Установени са 1147 нарушения при 712 поръчки или при 41% от общия им брой.

Нарушения, които водят до неспазване на принципите на Закона за обществените поръчки за публичност и прозрачност; свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, са установени при 379 поръчки или при 22% от общо проверените.

При 19 обществени поръчки е установено, че възложителите са поставили условия, които дават предимство или необосновано ограничават участието на кандидатите в процедурите. При 25 случая са сключени анекси към договори за обществени поръчки, с които са изменяни цени, срокове за изпълнение и др., без да са били налице законови основания за това.

При 333 или при 19% от проверените обществени поръчки са констатирани нарушения, които имат процедурен характер – неспазване на срокове, неизпращане на информация за публикуване, пропуски при определяне, внасяне и освобождаване на гаранции на кандидатите за участие и за изпълнение на поръчки и други.

През 2015 г. са извършени 623 финансови инспекции и проверки.

Констатирани са причинени вреди на организации и лица в размер на 3 166 531 лв., от които по време на инспекциите са предотвратени и възстановени 1 573 495 лева.

За установените вреди са съставени 33 акта за начет срещу 51 длъжностни лица и са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Тинев

преди 7 години

Управлението на Бойко Борисов е изтъкано от престъпления.Където са констатирани кражби, мошеничества все ГЕРБ са замесени.Шиба-и българи, кеф ви е да ви управляват мошеници. Пак гласувайте за ГЕРБ.*** народ.

8

Анонимен

преди 7 години

ЕС въпреки доказаната корупция НЕ СПИРА парите от еврофондовете,защото Баце ви Бойко е продажник, изпълнява им всички желанияи го крепят на власт с цената на всичко.Такъв *** няма в никоя държава.А българите са роби на ЕС с надзирател бияч на кауша ГЕРБ

7

Анонимен

преди 7 години

А фалшификацията на следващите избори разследват ли я,защото тя е гарантирана от ГЕРБ.

fallback