Мостът, където пуква първата пушка. Снимка: Булфото
fallback

Днес в Копривщица се отбелязва 140-тата годишнината от избухването на Априлското въстание.

Възрожденският град отново ще въстане – ще се чуят първите гърмежи, както се е случило това преди 140 години. Всяка година традиционната възстановка пресъздава паметните събития. В нея участват над 130 души, сред и тях и много наследници на участници в Априлското въстание.

На място присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът на България Бойко Борисов също припомни за примера на въстаниците.

"140 години след избухването на Априлското въстание делата и проявената самоотверженост на участниците в него при преследването на свободата е пример, който да помним и днес. Априлското въстание е един от моментите в историята на България с голямо значение за оформянето на нашата идентичност като народ. Във времена на изключителни изпитания и трудности нашите предци неведнъж са успели да докажат своята непреклонност при преследването на стремежите си. Поклон пред паметта на загиналите!", написа Борисов в профила си във Facebook.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

България е на път да изчезне веднъж завинаги от картата на света,благодарение на българските управници-*** национални предатели.......голяма работа че ще изчезне една крадлива,корумпирана държава....??

11

кръстоносец

преди 8 години

до 10Бъди благодарен, че днес закони няма ислямисте!

10

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 8 години

До АнонименНе само Самарското знаме приготвено за въстанието остава в Русия, но и хилядите пушки, закупени с дарения от българските емигранти за въстанието, така си ИЗГНИХА в одеските складове, защото Русия не позволи да се транспортират до България. Затова въоръжението бе с дървени черешови топчета и хартиени фишеци, които се навлажниха от кроткия майски дъжд.

fallback