Снимка: Архив Reuters

Международната организация на труда обръща специално внимание в Световния ден по безопасност и здраве при работа - 28 април, на стреса на работното място. Това се посочва в прессъобщение на Главната инспекция по труда.

Всички изследвания, включително и в България, направени през последните години, потвърждават наличието на стрес при работа във всички страни, във всички професии и при всички работещи.

Европейското изследване на предприятията по отношение на новите рискове (ESENER) показва, че инцидентите, мускулно-скелетните увреждания и стресът при работа са сред главните проблеми в сферата на труда.

Данните за стреса в различните страни-членки на ЕС показват, че в някои икономически дейности, например здравеопазване, на стрес са изложени между 50 и 60 на сто от работещите. Сходни са и резултатите от Националното изследване на условията на труд, направено през 2010 г. по проект "Превенция за безопасност и здраве при работа".

Изследването показа, че 40 на сто от респондентите се оплакват от стрес, повече от 60 на сто - от обща умора. Между 20 и 26 на сто се оплакват от проблеми със съня, тревога и раздразнение, неразположения, които също се проявяват в резултат на стреса.

Стресът на работното място се появява, когато изискванията към полагания труд несъответстват или надхвърлят възможностите на работещите, не са осигурени необходимите ресурси за справяне с поставените задачи, както и когато знанието или възможностите на работниците и служителите несъответстват на очакванията на работодателя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase