Снимка: Facebook

До четири години цялото железопътно трасе в Южна България ще бъде модернизирано и влаковете ще могат да развиват скорост до 200 километра в час, обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след откриването на реконструираната Централна ж.п. гара в София.

Централната гара е готова за експлоатация, остават само довършителни работи в отделни помещения, но до дни и там ремонтът ще приключи, категоричен бе министърът.

Той увери, че на 16 май, заедно с премиера Бойко Борисов, ще тръгнат от ГКПП "Капитан Андреево" с влак, за да проверят трасето.

"На практика трасето от пристанище "Бургас" и от ГКПП "Капитан Андреево" до гара "Септември" е готово за скорост до 200 км/ч, каза министърът. Сега текат процедурите за отсечките от Септември-Елин Пелин и София-Драгоман", за да може да се направи връзка между сръбската и турската граница и Бургас - сръбската граница, допълни министърът.

Той посочи, че паралелно с обновяване на инфраструктурата, БДЖ трябва да се подготви с процедура за нови влакове. Парите за тях трябва да дойдат от концесията за Летище "София".

"Процедурата за концесията утре ще бъде пусната за съгласуване и след две седмици ще бъде гледана от Министерския съвет", каза министърът.

Политическото ни решение е да има приватизация на "БДЖ-Товарни превози", проблемът е, че няма желаещи да го купят, каза още министърът, цитиран от БТА.

По думите му ако няма сделка за дружеството, в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол има план за оптимизация и преструктуриране, за да се спре със загубите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase