Снимка: Булфото
fallback

Въпросът за охраната на южната ни граница е сериозен проблем от доста време, но темата с "гражданските арести" стана особено популярна след действията на Динко Вълев от Ямбол, който в средата на февруари се прочу с клип, в който арестува нелегални мигранти.

В средата на април пък се появиха още клипове на "арестувани" мигранти, от които се появи името на Петър Низамов-Перата.

Полиция и прокуратура са категорични, че подобни формирования са незаконни, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори ги нарече "мутренски банди". Участващите в тях пък са сигурни, че по този начин изпълняват гражданския си дълг към родината.

Oще по темата

Подкрепяте ли гражданските патрули по границата? С този въпрос се обърна редакцията на Dnes.bg към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха над 2 500 души.

Оказа се, че мнозиинството от нашите читатели (65%) подкрепят гражданските патрули по границата, защото те биха помогнали за недопускането на нелегални мигранти в България.

Други 9% посочват, че са склонни да ги подкрепят, но само в много краен случай, ако компетентните органи явно не си вършат добре работата по опазването на границата.

Твърдите противници на подобна практика са 11% от анкетираните, които са категорични, че подобни формирования са не само незаконни, но и нехуманни.

За 12% от хората пък решението не е в самоинициативата на отделни граждани, а е въпрос на повече полиция и армия по граничната бразда.

Едва 2% са тези от анкетираните, според които мигрантите не бива да бъдат спирани по никакъв начин по границите, а трябва да бъдат оставени свободно да преминат в Европа, тъй като бягат от война в търсене на по-добър живот.

1% от анкетираните пък не се вълнуват особено от този проблем, тъй като живеят далеч от граничните райони и споделят, че този проблем не ги касае пряко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Един от многото

преди 8 години

Недоумявам какви *** трябва да сте всички които казвате, че гражданските патрули са незаконни. Вие за граждански дълг да сте чували? За член 61 от Конституцията на Република България да сте чували? Или член 59 (1)? Имал Петър криминално минало. Е направил е грешки в миналото спор няма. Ама явно този "престъпник" има повече чувство за дълг към държавата и обществото отколкото вие безгрешниците. Такива като вас никога не бих защитил защото сте неблагодарници.

79

Iss

преди 8 години

Набирам доброволен отряд за лов на мигранти.

78

Анонимен

преди 8 години

ПОЛИЦАИТЕ БИЛЕ ТАКИВА ОНАКИВА- А ТОЯ МАТРИАЛ ИМАЛ ТОПКИ ПУСНЕТЕ НОВИНИТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ НЕ ПЕРАТА И ДИНКО А БГ ПОЛИЦАИ И ПОЖАРНИКАРИ СПАСЯВАТ ДЕЦА ЗАТРУПАНИ ПОД ПЛОЧА НА КЪЩА ОТ ИЗБУХНАЛ БОЙЛЕР- НЕ МЕДИЙНИТЕ ГЕРОИ ПЕРОВИ, А РЕДОВИ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР ГАСЯТ ЖЕСТОК ПОЖАР НА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ, НЕ ПЕРОВЦИ СА ЗАГИНАЛИ РАНО ТАЯ СУТРИН НА МАГИСТРАЛА ИЗПЪЛНЯВАЙКИ ДЪЛГА СИ НА СЛУЖИТЕЛ НА МВР- ДОЛУ САМОЗВАНЦИТЕ И ТЕХНИТЕ МЕДИЙНИ ГОСПОДАРИ, ШАПКИ ДОЛУ ЗА АНОНИМНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА МВР ЖЕРТВАЙКИ ЖИВОТА СИ ЗА НАС.

fallback