Снимка: архив, БулФото
fallback

С пръстов идентификатор ще се влиза и излиза от болниците у нас след 25 септември.

Аптеките и останалите здравни структури ще започнат да работят с него, след като приключи въвеждането му в лечебните заведения, предаде "24 часа".

До 80 дни трябва да е готов прототипът на системата, а болниците ще бъдат задължени да осигурят необходимото оборудване за нея. Това съобщи в Пловдив главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК Мартин Банков.

Той бе един от лекторите на обучителен семинар с представители на Националната здравна каса и регионалните й структури в страната.

"Голяма заблуда е, че ние ще събираме пръстови отпечатъци - няма да се съхраняват никъде, в никакви електронни системи. Те ще претърпяват трансформиране в уникален идентификационен номер (УИН), който на практика представлява код", посочи Банков.

По думите му при преобразуването на сканирания отпечатък в код се ползва не снимката на пръста, а картата на направлението плюс само два от трите микроелемента на всеки рисунък на пръста. Експертът е категоричен, че е абсолютно невъзможно от уникалния идентификационен номер да се възстанови пръстов отпечатък и с него да бъде злоупотребено.

Според Банков за около 3% от гражданите ще има проблем при определянето на УИН заради спецификата на работата, която извършват. Той даде пример с фризьорите.

Децата до 14 г. ще постъпват на лечение в болниците с ЕГН-то си и пръстовия идентификатор на свой родител или близък, който ги придружава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Примирихме се

преди 8 години

Цялата комисионна от тази безсмислица е за Москов. Къде по света има такова издевателство - да береш душа и да ти вземат пръстов отпечатък.

20

Анонимен

преди 8 години

Отпечатък?Също като в концлагер.

19

Анонимен

преди 8 години

Внимавайте какво ядете и пиете, с какво се къпете и обличате, не прекалявайте със стреса, ако трябва идете да живеете на село и си купете коза.Гледайте селото да не е до източник на замърсяване на околната среда.Вземете си зло куче и пушка, забравете за цивилизацията и медицината.Ако съседите ви не са агресивни роми е много вероятно да доживеете до пределна старост без да ползвате здравни услуги.

fallback