Жители на столичния квартал "Младост" се вдигат на бунт срещу изменения в Наредба за безопасност на асансьорите. Според новите правила ремонтираните преди 2002 година асансьори трябва да покрият нови европейски изисквания. Сред тях са: поставяне на аварийно осветление в кабината, в шахтата и изграждане на връзка от кабината до фирмите, които обслужват асансьорите.

"Промените са приети през 2014 година. В началото на месец април ни казаха, че трябва да платим около 600 лева за изграждането на осветление в шахтата, радиовръзка и аварийно осветление и всичко това е със срок до края на тази година", казват жителите на квартала пред Bulgaria ON AIR.

Те са съгласни с аварийното осветление, но не могат да си обяснят защо трябва да се изгражда такова и в шахтата.

"Какво ще ни осигури тази безопасност - осветлението в шахтата например, радиовръзката?", питат се хората.

"Всички имаме мобилни телефони. Плащането не е малко това са 600 лв., само през февруари ние дадохме 400 лв. за смяната на основен кабел. Това действително трябва да се направи, защото касае безопасността на асансьора. Но за останалите 5-6 месеца трябва да съберем 600 лева", обясняват те.

По думите на живущите в "Младост" събирането на толкова пари е много трудно, тъй като има текущи разходи и отделно от това се дават и 400 лева за поддръжката на асансьора. Те смятат, че поддръжката на асансьорите и фирмите, които я правят, трябва да си гледат по-добре работата.

"В началото на април получих една фактура, която трябва да платим заради това, че на някоя фирма, не искам да я назовавам, трябва да платя 48 лева за това, че са направили преглед на асансьора", разказва Елена Георгиева, която живее в един от блоковете на столичния квартал.

"Никакъв протокол! Поисках протокол, но вече трета седмица такъв не ми беше даден. Бях от някой разписана, не беше моят подпис. Върнах я, върнаха ми парите наистина, но според мен сервизните фирми и тези проверяващи работят на принципа - ти на мене, аз на тебе", споделя Георгиева.

Вижте и репортажа по темата на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase