Снимка: Bulgaria On Air

"Ларгото беше един от малкото обекти, заради които още от началото бях готов да си отида и си хвърлих някои неща, които се наричат като писано нежелание за работа. Защото наистина всички проучвания показваха, че Сердика е отдолу, но когато започна да се копае за метрото, багерът започна да вади огромни отломки. Тогава се събрахме с експертите и дирекциите и се разбрахме, че там не може да мине метро. Или трябваше да го блокираме, или да се търси решение. Днес и премиерът се радва, и шефът на Метрополитена се радва, и Фандъкова".

Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод Археологическия комплекс "Сердика" при столичното Ларго, който ще бъде открит днес.

Той разказа за перипетиите около реставрирането на терена и обвиненията срещу него за неправомерно изразходване на средствата по проекта:

"Аз всеки ден слизам там, но тогава поводът беше грозен. Най-хубавото е, че центърът на нашия град е един прекрасен център и едно хубаво място. Горчивината откъде идва? Ще видите едни черни гранитни табели, на които са изписани имената на българските министри. Министърът не е инвеститор, той не бърка в джоба си да плаща. Министърът управлява една институция, инвеститор е Министерството на културата. Обидата е там, че когато ти имаш готов обект, а там седи мисленето на 5 големи български архитекти, хора на години, идват едни вчерашни сукалчета и оревават орталъка".

Рашидов увери, че проектът е бил изпълнен според началния замисъл, без допълнителни промени:

"Спряхме за малко работата, за да се огледаме, видяхме, че няма драма и нищо не сме променяли", коментира той.

"Това ме накара да се вгледам във всички международни големи исторически паметници. Важното е ясно и точно да носи послание за времето, защото това иска да види туристът и, разбира се, да е укрепено здраво. Беше излишно обидно за тези прекрасни професионалисти".

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase