Снимка: архив, Reuters
fallback

Таксата "смет" да се изчислява от следващата година по количеството на изхвърлените отпадъци или броя на живеещите в имота. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Досега плащахме според данъчната оценка на имота, което също не отпада като възможност за изчисляване на изхвърления отпадък.

Предвижданите промени се забавиха във времето заради очакванията, че таксата за боклука ще се увеличи много за гражданите за сметка на цената за бизнеса, посочва БНР.

Базата за определяне на такса "смет" ще се решава от общинските съвети. Те могат да избират между "индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота, включително чрез торби с определена вместимост и товароносимост", "количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и честота за тяхното транспортиране" и "брой ползватели на услугата в имота", както и данъчна оценка или отчетна стойност на недвижимия имот.

Когато основата е "брой ползватели", се допуска да се предвиди допълнително диференциране според вида на имота и извършваната икономическа дейност, предвижда законопроектът.

Ако базата е количеството отпадък, общината може да определи минимален брой торби, които да закупи гражданинът или фирмата за годината.

Общините настояват за по-голям преходен период при въвеждане на новите такси, тъй като при промените в методиката за част от гражданите таксата ще се окаже непосилна. Трябва да се осигури и ефективен контрол, за да няма нарушители и незаконни сметища.

За бизнеса остава опцията вместо да плаща такса сам да сключи договор с оператор за събиране и извозване на отпадъка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

77777

преди 8 години

Специално за София не виждам как може да се използва друг метод, освен данъчната оценка, както си е в момента. При селата става интересно - имаш там наследствен имот, никой не живее там, но ще трябва да закупиш "минимален брой торбички за смет". Това ще доведе до вторична търговия на тези торбички, които ще се продават с отстъпка на живеещите в селото. Брой живеещи - ами то 20-30% или повече от жилищата са празни, никой не живее в тях, но такса смет се събира и за тях.

23

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 31Разбира се че ще се начислява таксата. Нали мързеливите и некадърни държавни служители в кметството трябва да папкат от вашия гръб.Заспал народ е българския

22

Анонимен

преди 8 години

До АнонименАко в Израел от *** правят чудеса, означава че там вместо *** ще има чудеса. Може би ще могат да си позволят да изкупят и нашите ***, така ние вместо да плащаме данък смет ще получаваме лихва смет. Лошото е че нашите износители са комбинатори и маистори на комисионни за сметка на народа. Така че и от *** ще ни крадат

fallback