Снимка: Министерски съвет
fallback

Общ преглед

Премиерът Бойко Борисов изрази надежда България скоро да изнася собствен газ и да спестява между 4 и 6 млрд. долара годишно.

Министър-председателят сподели мечтата си при представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II, който съвсем скоро ще отплава в дълбоките води на Черно море, за да търси български нефт и газ в блока "Хан Аспарух".

Сондажът ще продължи пет месеца и ще бъде извършен от международния консорциум Total, ОМV и Repsol. Той бе избран след конкурс, обявен още от първото правителство на ГЕРБ.

Oще по темата

"Убеден съм, че това ще бъде уникално за България и следващите поколения ще го оценят", каза Борисов. Той обясни, че страната ни е можела да започне добива на свой нефт и газ отдавна, а не да плаща между 4 и 6 млрд. долара на година.

"По 5-6 млрд. долара годишно да не даваме, а да ги разпределяме за социални дейности и отделно да продаваме газ", каза още премиерът.

Бойко Борисов припомни, че щом като паднало първото правителство на ГЕРБ, опозицията веднага е прекратила концесиите за добив на наш газ.

"Защо? Не съм против някого. Българският интерес е преди всичко. След това ще помогнем на другите да запазят своя интерес, транзитирайки наша и чужда газ", каза още Борисов.

Той изрази надежда, че Noble Globetrotter II ще открие находища в "Хан Аспарух". "Ако ни погледне Господ с едно око да изнасяме газ... Не да внасяме. Една съседна Румъния внася газ под 10%, всичко е от нейни добиви", каза още премиерът.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че днес е дългоочакван ден за България.

"Ще бъде даден стартът за първия проучвателен сондаж в дълбоко Черно море на блок "Хан Аспарух". Той ще продължи между четири и пет месеца. Надявам се след това отново да се видим тук и да се поздравим с местен добив, който ще позволи на България да диверсифицира източниците и маршрутите на енергийни ресурси", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

Емил Николаев

преди 8 години

По времето на"соца" преди да бъде построена атомната централа,тръбяха че хем ще изнасяме хем тока за хората щял да бъде на символични цени!....Още пазя в-к "Работническо дело"където това го пише!

148

Анонимен

преди 8 години

Къде са патриотите,къде е телевизия СКАТ да ореват орталъка заради екологията?Какво ще правим, ако излезе нефт и оцапа морето и плажовете?А ако излезе газ-германците ще се погрижат да го "запушат"!"Южния" и "Турския " потоци ги спряха германците- нали "Северния поток" трябва да се изплати и после да е достатъчно печеливш!Руския газ ще се плаща на германците от всичките "демокрации" от ЕС!

147

Анонимен

преди 8 години

Хубаво би било да се калкулират загубите за БГ от участие в нереализирани нефто и газодобивни, и преносни проекти от Набуко насам и да се отчете по времето на чие управление са се случили.3 млрд има ли,или са повече?

fallback