Снимка: архив, БулФото

Ромите в Пазарджик са започнали да носят бурки заради пари, които получавали. Хонорарът за това е започвал от 120 лева, обяви главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив и отново заяви, че носенето на бурки трябва да бъде забранено на обществени места. Стъпки за това след Пазарджик прави и Пловдив.

Още по темата
Пари на ръка и финансиране на молитвените храмове - това най-често получавали хората, които носят бурки.

Данните са от разследването за проповядване на радикален ислям в Пазарджик, където бурката се е превърнала в част от облеклото на жените в махалата.

"Моите уважения, но това не е традиционният ислям. Това не е традиционният ислям и защото част от причините, поради които започна носенето на тези облекла в град Пазарджик, бяха чисто финансови. В началото разследването и съответните проверки бяха установили съвсем просто ежемесечно заплащане, за да се носи такова облекло", заяви пред журналисти Цацаров.

"От една страна всички граждани имат право на религиозна свобода. От друга страна религията е територия, в която държавата не бива да навлиза, стига външните прояви да не излизат от очертаните граници. Поставянето на всякакви религиозни символи, които демонстрират религиозна принадлежност и в същото време не дават възможност човекът с тази одежда да бъде идентифициран, е достатъчен повод да бъдат наложени съответни ограничения и забрани", каза още обвинител №1.

След Пазарджик, и Пловдив се готви да забрани носенето на бурки в обществените сгради. Нарушителите ще получават глоби.

"Когато те се появяват публично, облечени с нетрадиционни дрехи, с бурки, с бради. Те само демонстрират своята сила и това, че са недосегаеми от закона", заяви вносителят на предложението – общинският съветник от Пловдив Александър Сиди.

"Мисля, че трябва да се направи крачка в тази посока, точно каква ще бъде и как ще бъде подготвено предложението, нека да го видим, но категорично смятам, че има почва за вземане на решение от страна на община Пловдив по темата", каза от своя страна пловдивският кмет Иван Тотев.

Главният прокурор се обяви и срещу залавянето на бежанци от гражданските отряди и заяви, че всеки един ловец на бежанци също ще бъде преследван от закона.

"Никой не може да си мисли, че може да си играе на полицай. Просто е невъзможно, ще бъде преследван!”, отсече Сотир Цацаров.

От прокуратурата са образували досъдебно производство, което ще проверява сделката за ваксините от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase