Снимка: БДЖ, Константин Планински

На два от най-обичаните пролетни празници, Лазаровден и Цветница, БДЖ организира атракционно пътуване до Черепишкия манастир.

На 23 и 24 април най-мощният парен локомотив у нас - Баба Меца, ще поведе композиция от четири вагона по маршрут София – Черепиш – София, съобщиха от холдинга.

И в двата дни празничният влак, с уникалния ретро локомотив, на който някога е работил като огняр и поетът Никола Вапцаров, ще мине през живописното Искърско дефиле, за да отведе пътниците до един от най-интересните и стари манастири в България.

Историята на Черепишката обител датира още от Средновековието.

Влакът потегля по разписание точно в 09:15 ч. от Централна гара София и пристига на гара Черепиш в 11:10 ч.

На място, монасите от местната обител ще посрещнат гостите и поклонниците.

Композицията тръгва обратно в 14:00 ч. и пристига в София в 15:55 ч. и в двата дни. Двупосочните билетите за специалното изживяване са на цена 17 лв. с включени запазени места.

Ще има и промоционален пакет за двама на цена от 28 лв. до изчерпване на ограничените бройки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, но без запазено място.

Възрастта им се удостоверява на местата за продажба с копие от акт за раждане. Децата до 10 години пътуват задължително с придружител.

Парният локомотив, известен сред феновете на железопътния транспорт с псевдонима Баба Меца заради уникалните си размери, конструкция и мощност, е произведен през 1931 г. в Полша.

Локомотивът е изцяло реставриран през миналата година и до момента е бил извеждан за експлоатация само веднъж при изключителен интерес от страна на публиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase