Снимка: Булфото, архив

Изключеният ДПС и настоящ лидер на ДОСТ Лютви Местан не печели подкрепата, на която се надява. Това става ясно от анализ на "Галъп интернешънъл" след тримесечно проучване за двете политически сили.
През февруари близо две трети от всички български граждани са споделяли мнението, че Местан защитава интересите на Турция и само 14% са били на обратното мнение, съобщиха от социологическата агенция. 

В същото време се оказва, че едва 2% от имащите право на глас ще пуснат бюлетина за ДОСТ. 

Въпреки че подозренията, че Местан работи за чужди интереси намират благоприятна среда, според анализаторите засега не се наблюдава и чувствително разсейване на традиционния негативизъм и спрямо ДПС в българското общество.

58% от участвалите в проучването през януари са смятали, че отстраняването на Местан от лидерския пост в ДПС е добре за България. Само една десета са били на обратното мнение. 

В същото време се оказва, че хората не вярват и че почетният председател на движението Ахмед Доган защитава интересите на България. Две трети от участвалите в проучването споделят това становище, а една 15% са на обратното мнение.

Според анализаторите доказателство за трудно преодолимото отрицание към ДПС са и отговорите при тестването през февруари на твърдениет:о "С отстраняването на Лютви Местан ДПС стана по-приемлива?" 14% бяха съгласни, 60% - не.

"Тествана е и обратната гледна точка: "Ахмед Доган защитава интересите на Русия". Закономерно, през февруари близо половината от запитаните не можеха да отговорят. Само 15% бяха съгласни с това твърдение, а близо 40% - не бяха. Тази гледна точка тепърва добива гражданственост и е още не е утвърдена", допълват социолозите. 

Малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан.

"Електоралният потенциал на ДОСТ е само в етническото поле, а възможности за разрастване към по-широки слоеве не се забелязват", обобщават от "Галъп интернешънъл".

Това, според тях, означава скромни стартови позиции за ДОСТ, но и известно влияние върху електората на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase