Снимка: Reuters
fallback

Днес светът отбелязва международният ден на ромите. На 8 април те отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.

8 април е обявен за ден на ромите през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".

На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти, както и на индийското правителство, припомня "Дарик".

Делегатите обявяват датата 8-ми април за международен ден на ромите, който се в календара на ООН. На конгреса са приети също флагът и химнът на ромите.

По цял свят, а и в София, днес ще има събития, посветени на ромите.

В столицата ще се проведе форум ”Европейските фондове: възможности за подкрепа на ромската интеграция". Конференцията се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност  ”Амалипе" и Институт ”Отворено общество" под патронажа на вицепремиера и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси Ивайло Калфин.

Форумът ще дискутира подкрепата на различните европейски финансови инструменти за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

ODESSA

преди 8 години

Я не се излагай. Раджите са ви изгонили и от Индия. Скакалци.

26

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 34Стига си криви душата.Разказаха играта на България, от благодарност за 21 вида помощи, които получават от нашия джоб.Но днес им е празник. Нека да им пожелаем да се вразумят.

25

Анонимен

преди 8 години

Аз пък си обичам нашите ***. Крадват, посбиват се, но не са съсипали нито една държава като краварите и не са избивали нито един народ като германците!

fallback