Снимка: архив Булфото
fallback

България е дала българско гражданство на жена, родена в Македония, но е отказала на сестра й, защото не може да докаже българския си произход. 

За този странен казус алармира депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов в декларация от парламентарната трибуна. Той предупреди, че в дирекция "Българско гражданство" масово саботират или направо отказват издаването на български документи на много македонци.

"От днес започваме да искаме оставки", каза воеводата и обяви, че партията му настоява за отстраняването на шефа на дирекцията, която се намира в Министерството на правосъдието. 

Пред Dnes.bg Ангелов разказа, че казусът със сестрите, които се оказват с различен произход, не е единственият. Подобни случаи имало и с племенник и вуйчо, с братовчеди и други роднини. 

Този проблем е от близо месец, българите зад граница страдат от българската администрация, обяви в декларацията си Ангелов. Той разказа, че гражданство се отказвало въпреки наличието на документи, които могат да го докажат.  

"За нас това е национално предателство. Дирекция "Българско гражданство" се е превърнала в нещо като божество, като Бог, те са недостижими", каза депутатът и попита докога ще се търпи това.

Ангелов съобщи и че въпреки че по закон дирекцията трябва да отговори на исканията до една година, в нея отлежавали над 5000 молби, някои от които още от 2012 година. 

Депутатът обяви още, че отказът на гражданство понякога идвал от българските служби с мотива, че българите зад граница можело да се окажат заплаха за националната сигурност. Той попита защо тогава това не важи за българите от Турция. 

Соцдепутатът Георги Божинов подкрепи ВМРО и допълни, че знаел за случай, в който на две момичета е дадено българско гражданство, но на майка им е отказано.

Той припомни, че Патриотите са част от управляващото мнозинство и призова да действат по-активно срещу тази практика, а не само с декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Болгар

преди 8 години

Гледат всичко - дали фамилията спада към българската именна система; запис в акта на раждане, че е българин; баба, дядо, майка, баща от кое село са, дали селото е от историческа българска эмиграция; какво е това село, българско ли е или албанско; някой роднина воювал ли е в българската армия (в случая с македонци); други документи от българска църква. Всичко това се гледа и се проверява! И това са човешките съдби, време, пари и нерви!!!Не очаквах такива цинични коментари

31

Болгар

преди 8 години

Прав е депутат Юлиан Ангелов, че трябва да прилагат закона, а да не го тълкуват, защото ние минаваме през всякакви проверки в Държавната Агенция за Българите в Чужбина (ДАБЧ). Там въз основата на нашите документи експертите решават дали ние имаме българско потекло или не, и издават Удостоверение за български произход. И вече въз основа на това удостоверение ние подаваме на гражданството.

30

Болгар

преди 8 години

Извинете, но това не е нормално хем да ни признават - Македонци, Бесарабски Българи, Българи-гагаузи, Българи от Западните Покрайнини, Българи от Косова и Албания (а и там ги има, ако сте на толкова ниско ниво на образование щом не знаете това!), и от др. държави като БЪЛГАРИ, хем да не ни признават!!! Срам е на тая дирекция!

fallback