Снимка: архив Булфото

България е дала българско гражданство на жена, родена в Македония, но е отказала на сестра й, защото не може да докаже българския си произход. 

За този странен казус алармира депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов в декларация от парламентарната трибуна. Той предупреди, че в дирекция "Българско гражданство" масово саботират или направо отказват издаването на български документи на много македонци.

"От днес започваме да искаме оставки", каза воеводата и обяви, че партията му настоява за отстраняването на шефа на дирекцията, която се намира в Министерството на правосъдието. 

Пред Dnes.bg Ангелов разказа, че казусът със сестрите, които се оказват с различен произход, не е единственият. Подобни случаи имало и с племенник и вуйчо, с братовчеди и други роднини. 

Този проблем е от близо месец, българите зад граница страдат от българската администрация, обяви в декларацията си Ангелов. Той разказа, че гражданство се отказвало въпреки наличието на документи, които могат да го докажат.  

"За нас това е национално предателство. Дирекция "Българско гражданство" се е превърнала в нещо като божество, като Бог, те са недостижими", каза депутатът и попита докога ще се търпи това.

Ангелов съобщи и че въпреки че по закон дирекцията трябва да отговори на исканията до една година, в нея отлежавали над 5000 молби, някои от които още от 2012 година. 

Депутатът обяви още, че отказът на гражданство понякога идвал от българските служби с мотива, че българите зад граница можело да се окажат заплаха за националната сигурност. Той попита защо тогава това не важи за българите от Турция. 

Соцдепутатът Георги Божинов подкрепи ВМРО и допълни, че знаел за случай, в който на две момичета е дадено българско гражданство, но на майка им е отказано.

Той припомни, че Патриотите са част от управляващото мнозинство и призова да действат по-активно срещу тази практика, а не само с декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase