Снимка: БТА

Социалният министър Ивайло Калфин уволни служител, нарекъл "кухи лейки" майки на деца с увреждания.

Във видео, заснето вчера от протестиращи, ясно се чува как чиновникът - Светослав Славчев, гл. експерт в звено "Сигурност на информацията и подготовка за отбрана“ в МТСП, им обяснява, че министърът е на заседание на правителството и в парламента заради блиц-контрола, който се провежда в първата сряда на месеца.

Следва репликата, че "организаторът им е куха градинска лейка", защото не е съобразил това при провеждането на протеста.

Още по темата

Майки на деца с увреждания излязоха вчера на протест с черни балони и поискаха електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, както и месечно подпомагане за лична помощ в размер на поне две минимални работни заплати.

Калфин призна, че е готов да се отвори темата за плащанията, но настоя, че в социалното министерство няма постъпило писмо нито с исканията им, нито настояване за среща с него, макар че той е готов да се отзове на такава покана и да разговаря с тях.

От пресцентъра на МТСП съобщиха, че министърът е уволнил служителя заради недопустимо отношение към майките на деца с увреждания.

По-рано пред bTV eдин от организаторите на протеста - Ина Маринова, която е майка на дете с увреждания, се възмути от случилото се и настоя за освобождаването на чиновника.

"Каквито и да сме, те са длъжни да работят за нас. Това е крайно неуважително", коментира случая тя.

"Няма да изляза на портест, ако всичко ми е наред. Организаторите сме обикновени майки", призна Маринова.

Тя обясни, че не се е почувствала обидена, а й е станало смешно, защото според нея това е показателно "какъв ни е елитът".

"По-скоро г-н Калфин трябва да се чувства засрамен, не ние", коментира майката.

Тя разказа още, че служителят е излязъл при протестиращите и е казал трима от тях да влязат в министерството за среща, те обаче отказали.

"Миналата година ни поканиха, 200 души ни натъпкаха в една зала с колички с деца, издушихме се, в крайна сметка дойде Лазар Лазаров, който се явява заместник-министър мисля, и нищо – просто гледаше тъпо, а ние си обяснявахме проблемите. И въпреки това една година по-късно нищо не се е случило. Сега ще излезе някой и ще ми каже, елате трима, без камери обаче", разказа Маринова.

Според нея е имало и други случи на унизително отношение в социалните служби. По думите й много хора в тях си вършат работата, но задължително има "един такъв служител".

Социалният министър Ивайло Калфин, който беше включен в ефир по телефона, се извини на засегнатите и заяви, че подобно отношение е абсолютно недопустимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase