Снимка: Reuters, архив
fallback

60 на сто от българите смятат, че бежанците представляват заплаха за националната сигурност. Това показват резултатите от проучване на агенция "Сова Харис" по поръчка на Института за икономика и международни отношения и фондацията "Фридрих Еберт".

Едва 15,2% са на мнение, че бежанският поток не носи рискове, а малко под 25 на сто от анкетираните не могат да преценят.

Според изследването мненията по въпроса са сравнително константни и не се влияят от пола, образованието, възраст, населеното място, идейни възгледи на запитаните.

Близо половината (46,5 на сто) от анкетираните смятат, че ЕС не трябва да помага на бежанците, търсещи убежище на територията му. Най-голяма част от хората на това мнение се аргументират с това, че сред търсещите закрила има терористи и че България е зле икономически и не може да се грижи за собственото си население.

Едноцифрен процент от запитаните са на мнение, че бежанците са с друг манталитет и не подлежат на интеграция или че има опасност от ислямизиране на Стария континент.

28% от анкетираните смятат, че трябва да се помага на бежанците. Най-голям процент от хората, които са на това мнение, посочват, че търсещите убежище имат нужда от помощ и е хуманно такава да им бъде оказана.

Според 57 процента от участвалите в проучването решението на проблема с бежанците трябва да е общо за всички страни в ЕС, но в същото време, 53,6% смятат, че България не трябва солидарно да приема квота от бежанци.

Близо 80 на сто от запитаните са на мнение, че бежанците ще са в тежест на нашата икономика, а почти 40 на сто – че ще има несъвместимост между българската и чуждата култури.

Над половината анкетирани казват, че за тях е неприемливо да имат колега или съсед бежанец. 57,8% виждат в тях заплаха за собствения си живот, защото се страхуват от хората с различни етнос или религия, а други 4,6% се чувстват застрашени, защото мразят чужденци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 8 години

Българите сме умерено толерантни хора.Години наред сме живели мирно и без проблеми с турци,роми,арменци и евреи.В по-нови времена си съжителствахме мирно с братският виетнамски народ,а днес китайците са нещо нормално за нашите ширини.Впрочем по всички краища на светът има китайски квартали.Ама досега няма атентати извършени от китайци.Арабите и афганистанците обаче са нещо друго.Те не се интегрират,не работят мразят всеки,които не споделя дивашките им представи и нямат място в Европа.

57

Кой

преди 8 години

Който е създал проблема с "БЕЖАНЦИТИ" да си го решаваСАЩ да си ги приемат като са толкова "ГОЛЯМА ДЕМОКРАЦИЯ" - Ама нещо ХИЧ ГИ НЯМА ХАМЕРИКАНЦИТЕ. МЕРКЕЛ също да им бере хала като ги е канила. -НА НЕКАНЕН ГОСТ - ШУТ.Какво разни ПОРЪЧКОВИ АГЕНЦИИ и СЛУГИНСКИ ПРАВИТЕЛСТВА - КАТО НАШЕТО ми пробутват РАЗСЕЛВАНЕ на ПРОБЛЕМИ.

56

Гражданин

преди 8 години

Присъединявам се към онези,които мислят,че това е ПЛАНИРАНА ИНВАЗИЯ с крайна цел ЗАТРИ ВАНЕ НА ХРИСТИЯНСТВОТО -това може и самите имигранти да не го осъзнават! Но представете си коя да е държава или даже Европа,след 15-20 години-всичките тия имат по повече от три-четири деца и числеността им ще расте-с религиозно оправдание ще се изисква построяването на джамии,задължително изучаване на турски / арабски / отваряне на религиозни училища и т.н.Европейските политици са далеч от тия проблеми-защо?

fallback