Снимка: архив, Bulphoto

Държавата ще стимулира покупката на нови коли с по-ниска продуктова такса. Ако купите чисто нов автомобил, вече ще плащате с 5% по-малко или вместо 146 лева, ще дадете 138 лева.

Екоминистърът Ивелина Василева обясни, че у нас има регистрирани 3.9 млн. коли и голям процент от тях са на възраст над 10 години. Средната възраст на автомобилите у нас е около 16 години.

С промени в Наредбата за продуктовите такси за масово разпространените отпадъци, приети от правителството, ако колата е на възраст до 5 години, намалението ще с 3%. За автомобили над 5 години обаче има увеличение и то също е с 3%. Продуктовата такса се заплаща еднократно за продукти, след употребата на които се получават масово разпространени отпадъци.

В момента за коли до 5 години тя е 200 лева и ще падне с 6 лева до 194 лева. При коли на възраст между 5-10 г. сега се заплащат 253 лева, а след обнародване на наредбата ще са дължими 260 лева. За автомобили над 10 години таксата е 267 лева и ще стане 275 лева.

Стимулира се и покупката на електромобили и хибридни автомобили. За първите новата такса е с 30% по-ниска и вече ще е 102 лева за нова кола.

За хибридните автомобили намалението е с 15%, тоест за нов автомобил тя ще падне с 14 лева.
Целта на този подход е да се стимулира ограничаването на стари превозни средства, които генерират вредни емисии, обясни Василева.

Няма да има промени в таксите за найлонови торбички, за които от 2011 година насам също е дължима продуктова такса. Екоминистърът обаче отбеляза, че за периода 2011-2015 година употребата им е намаляла с около 50% и се отчита положителна промяна в поведението на потребителите, защото се въздържат от използването им.

За миналата година събраните продуктови такси от масово разпространените отпадъци, включени в наредбата, са от порядъка на 2.5 млн. лева. От думите на Василева стана ясно, че ефект от новите цени за бюджета няма да има, защото се получава баланс между намаленията и увеличенията. Целта обаче е да се стимулира екологосъобразно потребление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase