Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Прототип на български електрически автомобил, който може да измине 100 км с едно зареждане, а максималната му скорост е 100 км в час, беше показан в Интер Експо Център в София.

Той е разработен по проект по ОП "Конкурентоспособност" 2007-2013 г. В изложбения център министърът на икономиката Божидар Лукарски откри изложенията за машини, оборудване и апаратура MachTech&InnoTech и BulControla. През 2015 г. промишленото производство отбеляза ръст от 2,6%, каза Лукарски.

Той посети щандовете на 23 български фирми, чието участие се финансира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Модели на соларна станция за зареждане на електромобили и умален прототип на електромобил със соларна батерия показаха ученици от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 8 години

Като човек, занимаващ се с нови технологии, мога да кажа че всеки технически проблем има решение. Дали са станциите за зареждане или батериите е без значение. Въпроса е малко по-различен: Как в бъдеще ще ни събират парите монополистите? Аз го виждам като данък на изминат километър или нещо такова. Новите технологии няма да са за наша изгода.

25

до 20

преди 8 години

Излез извън България или където живееш и погледни в автоиндустрията от вътре. Помпят се стотици милиони до няколко милиарда в тези проекти. Фирмите се и кооперират. Тесла продава на Тоьота и Даймлер технологии. Технологии не само че има, ами се и разработват още. Батериите са МАЛЪК проблем сега (Тесла минава 500км!!!), но до 5-10 години дори няма да го мислим.

24

до 15

преди 8 години

Знаеш ли как изглеждат. Това е една цилиндрична колонка, висока 1,80 см, широка 40 см. Паркираш колата, изкарваш кабела от колата и го пъхаш в колата и колонката. Прекарваш си картата, с която зареждаш и плащането става автоматично. Това е! Колегите ми в Германия си имат такива колонки ПРЕД ГАРАЖИТЕ СИ СЪС СЛЪНЧЕВИ БАТЕРИИ! Там трае 5-6 часа зареждането и НЕ ПЛАЩАТ ТОК! ИЛИ преобразуваш контакт с правилния адаптер и го вкарваш директно в мрежата ти! Има суперчарджъри, които за 30 мин зареждат!

fallback