Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ увеличава симпатизантите си като навлиза в центристкото пространство, докато БСП не успява изцяло да ангажира дори хората с леви убеждения. Това сочи проучване на агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания "Сова Харис", направено през март по поръчка на Агенция "Фокус".

Близо 30 на сто от българите определят политическите си възгледи като центристки, 25.4% като десни, 21 на сто като леви, а над 26% не могат да се определят.

Традиционно има паритет между лявото и дясното в политиката, коментира Васил Тончев пред БНР, според когото електоралният потенциал на БСП е много по-голям от резултатите ѝ на изборите.

В момента БСП успява да събере твърд електорат максимум на избори около 600 000 – 650 000 души, което в никакъв случай не покрива лявото пространство. Именно на тази база трябва да се направят съответните изводи и съответните реформи, за да може тя да стане електорална партия, смята той.

Според изследването в страната няма нужда от нов  политически проект в лявото политическо пространство. Това е мнението на  34.3% от анкетираните. 25.2 на сто смятат, че е добре да има нова партия в ляво, а 34.5% не могат да преценят.

Анализа на проучването сочи, че на БСП й предстои тежък конгрес.

Социолозите очакват и този път настоящия лидер на левицата да остане начело на БСП, каквато е традицията в партията.

26.7% от участвалите в проучването смятат, че партията ще се обедини след конгреса, но 20.3% са на противоположното мнение и са убедени, че БСП ще се разедини.

Сред социалистите най-голямо одобрение имат Михаил Миков, Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Янаки Стоилов. Тончев отчете, че ситуацията в БСП е сложна, но все пак вероятно Миков е фаворит за лидерския пост след предстоящия конгрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase