Снимка: в. "Труд"
fallback

Министерството на културата e отправило запитване към македонското Министерството на културата за изясняване на случая с издадените там романи на Димитър Талев.Наследници на българския литературен класик алармираха пред медиите, че съдържанието на "Железният светилник", "Преспанските камбани" и "Илинден" е било подменено и с това са нарушени авторските им права, като не е искано от тях и съгласие за издаването им в Македония.

Oще по темата

В текста думите "българи" и "български" са били подменени с "македонци" и "македонски", а цели пасажи, в които литературните герои изповядват българското си национално самосъзнание, просто са отрязани.

От ведомството на Вежди Рашидов припомнят, че през месец ноември 2015 г. заместник-министърът на културата Боил Банов и министърът на културата на Република Македония Елизабета Канческа-Милевска подписаха в София Програма за сътрудничество между министерствата на културата на двете страни за периода 2015-2017 г.

Член 12 от нея гласи, че страните съдействат за установяване на контакти и сътрудничество за защита на авторските права в областта на художествената, учебната и научната  литература, съгласно националните си законодателства и международните споразумения, по които са страни.

Със случая се ангажираха и родни евродепутати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 години

Македонците защо нямат нито един кръстен с името Самуил защо досега не са направили филм за него или по романите на Талев .Защото ние сме единствените които ги признаваме ,а сърбите пред които се прекланят ще ги смачкат за един ден Евала македонци вие нямате нищо освен едно голямо его без покритие

22

аз

преди 8 години

Лицемерие! Ние можем да си фалшифицираме историята и произведението и да изрязваме думи, които на г-дата в МОНТ не им харесват. И можем да решаваме дали искаме да сме роби или не, а когато макетата го правят им търсим сметка защо...

21

Анонимен

преди 8 години

Ние сите македонски мекерета сакаме да ни се върнат исконите македонски земи на Марс, дека за сефте се е и*р***л първиот у вселената македонец Миле Гъзипрътцковски.

fallback