Снимка: архив, Reuters
fallback

Между 100 и 150 лева ще ни излезе агнето за великденската трапеза, ако го купим директно от производителя. Двойно по-скъпо ще ни струва месото, купено от магазина.

"Българското агнешко е много по-хубаво на вкусови качества заради тревите в нашата природа, които на други места ги няма", коментира пред Нова тв Венци, който има стадо от 140 овце и агнета.

Той лично ще продава между 5 лв. и 7.50 лв. килограм агнешко живо тегло в зависимост от килограмите на животното.

От обора до щанда обаче плешката поскъпва двойно. Но пък се плаща само месото.

"Цените са си както по принцип. 13,50 лв. - бутче, 12,80 лв. - плешка", коментира Цветанка Здравкова, продавач в магазин за месо.

Предпразнично обаче всеки развързва кесията и избира най-доброто за трапезата.

И тази година обаче пазарът ще бъде залят от замразено агнешко от Нова Зеландия, Австрия и внос от Румъния.

Цветанка препоръчва винаги да следим дали месото има печат и дали е розово.

Търговците очакват тази година да се търсят по-големи агнета, за да има хем за Великден, хем за Гергьовден. Така цялото агне може да ни излезе и над 150 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 8 години

Хора, незнам как ви лъжат още, но аз съм пробвала и вече не бих взела Новозеландско. Израсла съм с агнета при дядо ми на село преди доста време. Знам как да го сготвя правилно и в различни манджи, не само печено. Това Новозеландското незнам какво е, но никак не става - има вкус и консистенция на талаш! Та за мен по-добре българско или никакво. Хайде със здраве!

45

Анонимен

преди 8 години

Защото България от производител се превърна в потребител на продукти от целия свят сега от Нова Зеландия агнета -унищожиха селското стопанство и малките производители спъват ги с бумащина и бюрокрация на всяко гише Има ли въобще някаква стока която България да произвежда -в скоро време ще внасяме и розово масло и вино и хляб

44

До макето

преди 8 години

Маке, къде се загуби, продаваш ли агнета?

fallback