Снимка: архив Булфото

Държавата трябва да построи детски градини и да поеме разходите за децата над 1 година. Такава идея лансира социалният министър Ивайло Калфин.

Според него така ще се предпазим от радикализирани и маргинализирани българи в гетата, от където могат да излязат терористи.

"В ромските гета има деца, които не са си показвали носа навън", обясни вицепремиерът пред "24 часа".

Затова, според него, едно от действията на държавата е, че трябва да привлече отрано в детските заведения всички деца, не само ромските. Калфин признава, че това е сложно упражнение, но е категоричен, че има смисъл.

Още по темата

Социалният министър нарече предразсъдък нежеланието на родителите децата им да учат с ромчета и обясни, че трябва да се отръват от него.

"Аз съм учил до седми клас в 28-мо училище до "Факултета" в София. В класа ми имаше едно или две циганчета, в училището имаше такива деца, но те никога не са били проблем", каза още той.

Според Калфин социализацията на децата трябва да е насочена към всички, не само към ромчетата. Вицепремиерът даде за пример Виена, където общината плаща всички детски градини и ясли. В Люксембург пък предвиждат до 2018 г. държавата да поеме грижата за всички деца.

"Вместо да разпиляваме ресурса на държавата по частните заведения, трябва с него да се построят достатъчно общински градини. Проблемът между другото е основно в София, където се стига до абсурда да карат хората да си инвалидизират децата, за да влязат с предимство в градина Държавният ресурс трябва да отиде за построяването на детски градини и да се поемат разходите за децата от 1 година нагоре, а родителите да се върнат на работа", убеден е социалният министър.

Той коментира и решението на премиера Национална служба охрана вече да не вози министрите.

"Съседи и приятели ми предложиха да ме возят до центъра, но се оказа, че по новия закон на г-жа Кунева това ще се приеме за корупция, така че ще трябва да го откажа. Ще намеря начин, не съм се родил на служебен автомобил", коментира той.

Ивайло Калфин призна, че тази мярка по-скоро ще затрудни пътуванията му в страната. Той не смята, че ще се спестят големи суми на НСО.

"Службата не се занимава само с министрите, а вози кого ли не - бивши премиери, бивши министри, сегашни депутати, г-н Миков, г-н Станишев, Орешарски. В администрацията на президента има страшно много хора, които се возят в автомобили на НСО, във висшите съдилища. От 18 министри надали ще има някакво голямо спестяване. Очевидно не е финансова причината", каза още той.

Калфин обясни, че ще продължи да се вози с градския транспорт. По същия начин той пътувал и в Брюксел. Дори в деня на атентата миналата седмица се придвижвал така.

"Понеже пътувах сам, дори не съм се обадил в посолството. Те разбраха впоследствие", спомни си той.

Ивайло Калфин обясни още, че е справедливо да се преизчислят всички пенсии, но обясни, че това ще струва много скъпо – по 3 млрд. лв. на година. Той беше категоричен, че и в управлението има много политически назначения, не само на ДСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase