Снимка: Булфото, архив

Граждански организации се организират в социалната мрежа Facebook за протест тази вечер пред парламента заради приетата на първо четете промяна в Изборния кодекс, с която се въвежда задължителното гласуване.

Още по темата

За да стане факт обаче разпоредбата трябва да мине и на второ четене, което все още не се е случило и не е изключено въобще да не бъде приета.

Въпреки това избирателите ще покажат недоволството си на жълтите павета тази вечер.

Задължителното гласуване ще субсидира купения вот, смята Стоян Панчев, един от организаторите на протеста под наслов: "Вот Без Хомот".

"На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии - да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни",  коментира той пред БНР .

Според него  по този начин допълнително ще се увеличи субсидирането на партиите, защото гласуващите ще са повече.

Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" смята, че задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото.

"Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане, или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот", каза тя.

Според нея, за да има реален ефект, би могло протестният вот да бъде отчитан, като например - процентът на протестни бюлетини да се отразява на партийните субсидии и депутатските места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase