Снимка: Архив Булфото

Трябва да имаме една цялостна грижа за нашите майки и новородени през бременността, раждането и родовия период - първите седмици. Сега нещата са много накъсани. Това мнение изразиха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Ралица Димитрова, председател на Коалицията за майчино здравеопазване и Нели Мутафова, председател на Сдружение "Родилница".

Тази седмица беше официално представена новата Коалиция, която е от седем неправителствени организации, които се обединяват за грижата за майките и техните новородени.

Според Ралица Димитрова притеснителна e липсата на първи контакт между майката и бебето.

"86% от майките нямат този първи контакт. Много често става дума за правила в болницата. Често се спекулира, че има първи контакт - бебето е на два метра от майката върху затоплящ се плот, вместо да бъде върху нея", коментира Димитрова и допълни, че това са препоръки, заложени от поне три големи международни здравни организация - едната от тях е СЗО, и е нередно някой тук да решава дали това е правилно или не за нашите майки.

Димитрова допълни, че всяка раждаща жена трябва да бъде придружена от някой по неин избор и това не трябва да се заплаща.

"Таксата за придружител е висока и отблъсква много семейства. А не би трябвало да има такава такса за таткото или бабата. Раждащата жена не може да е сама на бойното поле", аргументира се и Нели Мутафова.

Според нея трябва да бъде премахната и таксата за избор на екип при раждане. По думите й дори лекарите виждат тази такса като недостатък на системата, тъй като тя е предпоставка за много нарушения.

"От една страна изборът на екип е предпоставка за дискриминация по социален статус. От друга страна, ако жена си е избрала лекар, но него го няма, когато тя отиде в болницата вече с родилни болки, тя е тотално неглижирана от другите лекари", обясни Мутафова.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase