Снимка: Reuters, архив

При евентуално преразглеждане на правилата за свободно движение на работници, България ще настоява за въвеждане на разпоредби, с които да се гарантират трудовите права на работниците в дома и в домашните стопанства. Това каза заместник -министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, който представи по време на заседанието на социалната комисия информация по дебата в Европейската комисия по Директивата относно командированите работници и служители в рамките на предоставяне на услуги, цитиран от БТА.

Донев посочи, че болногледачи, детегледачи, домашни помощници, градинари са уязвима група, защото няма регламентация на техния труд.

Необходимо е да се определят правото на минимално заплащане, на минимална почивка и отпуски, продължителността на работното време и всички условия, свързани с техния труд, за да не се допуска извънреден труд и експлоатация, смята той.

Ще има и предложение за решаване на проблемите с международните шофьори, определяне на приложимото право и по-специално приложимото възнаграждение на работниците, заети в международния транспорт, допълни Гълъб Донев.

Той посочи, че принципната позиция на България е, че не подкрепя промяната в директивата за командированите работници, тъй като все още не са въведени изискванията на директивата от 2014 година в националните законодателства на държавите членки.

Исканията на страната ни са, ако се пристъпи към промяна в директивата, то тези промени да не засягат твърдото ядро на директивата и да бъдат съобразени с регламента за координация на системите за социална сигурност.

Бихме могли да подкрепим въвеждането на период за командироване, на равно заплащане за равен труд, както и на мерки за по-добър контрол в случаите на командироване. Ще настояваме да се осигурят гаранции за запазване на условията за максималната продължителност на работното време, за минималната продължителност на почивката, минималните почивни дни и отпуски, включително условията за полагане на извънреден труд, каза той.

България по принцип подкрепя въвеждане на принципа за равно заплащане за равен труд, но трябва да се вземе предвид и обстоятелството, че спазването на този принцип, би затруднило достъп на доставчици на услуги от по-слабо развитите страни членки до общия пазар , заяви Донев.

Страната ни би подкрепила увеличаването на срока за износ на обезщетения за безработица от три на шест месеца и евентуално въвеждане на общ подход, който да ограничава достъп до определени видове обезщетения за икономически неактивни лица. При евентуална ревизия на координационните правила, трябва да се запази общият подход, който насърчава равен достъп до социални права за мобилните и местните работници, допълни заместник-социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase