Снимка: Reuters

Държавната агенция за закрила на детето е направила през отминалата 2015 г. 218 проверки, от които 74 - в отдели за закрила на детето към дирекциите "Социално подпомагане", 53 - в образователни институции, 43 - в специализирани институции за деца, 48 - на доставчици на социални услуги за деца. Това става ясно от доклад на агенцията, публикуван на сайта на ДАЗД.

През миналата година инспекторите на ДАЗД са работили по 2490 преписки. Най-висок дял от тях са за различните форми на насилие над деца.

Водещи са случаите за упражнено физическо насилие, психическо насилие, системен отказ от полагане на грижи или незачитане на основни нужди на детето от страна на неговите родители, сексуално насилие или блудство с дете.

В резултат на контролната дейност през 2015 г. са издадени 176 задължителни предписания с писмени методически указания за изпълнението им и механизъм за взаимодействие между отговорните институции. Освен това са направени 14 предложения за налагане на дисциплинарни наказания на служители, които с действията си са довели до нарушаване на права и законни интереси на деца. Повечето са за служители в образователни и специализирани институции, които използват неприемливи методи на възпитание и упражняват физическо насилие към деца или не предприемат необходимите действия при инциденти, уточняват от ДАЗД.

Съставени са 22 акта за установяване на административно нарушение, като приходите от глоби и имуществени санкции, наложени с наказателни постановления на председателя на ДАЗД, постъпват в центъра "Фонд за лечение на деца" към министъра на здравеопазването. Размерът на санкциите през 2015 г. e 33 000 лева.

Над 100 са международните случаи с деца, които е координирала агенцията. Те са свързани с изоставени български деца в чужбина и изследване на семейната среда, в която предстои деца да бъдат върнати в страната; проучване на нагласите, желанието и възможностите за реинтеграция при биологичните родители на български деца в чужбина; деца, български граждани, попаднали в системите за закрила в други държави; деца в риск на територията на страната, които са обект на социална закрила в чужбина.

През 2015 г. агенцията е сезирана за 34 деца, станали жертва на трафик с цел трудова и сексуална експлоатация предимно в Швеция, Австрия, Великобритания, Германия, Словакия, Чехия и Сърбия. Координирано е репатрирането на 25 деца от страните членки на ЕС - пет деца от Великобритания, десет - от Швеция, пет - от Австрия, две - от Германия, две - от Испания, и едно - от Кипър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase