Снимка: Dnes.bg
fallback

Фалшиви банкноти от 2 лева и 5 лева заливат пазара. Това пише "Монитор", като се позовава на търговци, които почти ежедневно се сблъскват с ментетата.

Измамата ставала ясна едва след специална проверка, която много малко хора се сещали да направят заради ниския номинал на банкнотите. При „просветване“ на ултравиолетова лампа обаче се оказвало, че парите са фалшиви.

Според разследващи, занимаващи се с престъпленията по линията на фалшифициране на парични знаци, ментетата се правели предимно от аматьори.

В повечето случаи това били ученици. Те използвали цветни принтери и малко по-специфична хартия, която лесно се намирала на пазара. Тя била по-мека от обикновената и след печат двулевките и петолевките изглеждали просто като по-овехтели. Благодарение на това не си личали и релефните изображения от лицевата страна на банкнотата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Мирослав

преди 8 години

То държава няма, те за два лева се жалват... Проблема е, че тези двулевки ги взимат някои търговци, които после горят реално... Но на фона на общото състояние на държавата, не се учудвам, че хората прибягват до принтиране на пари вкъщи... Докато няма институция която да ни защити, всеки ще си принтира пари, ще обира магазини, ще бие на пътя и т.н. Това е България вече...

16

ФБАЙ

преди 8 години

До ЖиборГлупак! Тъжен си, човече. Само ти може да вярваш в това...Сигурно приятелите ти те съжаляват

15

Анонимен

преди 8 години

До ПЛЕВЕНЧАНИННякакъв шанс да са започнали по-рано с подготовката за 6-ти май? Нямаш ли познат, който да работи там или да има роднина, който работи там, за да каже?

fallback