Снимка: кадър bTV

Десетки природозащитници се събраха на протест под надслов: "Аз съм куче" пред Столичната община тази сутрин.

В демонстрацията имаше и театрален елемент, като част от недоволните граждани влязоха в клетки, за да покажат лошите условия, в които живеят кучетата в приюти.

Общ преглед

"Хората се самоорганизираха, след като разбраха какво се случва зад затворените врати на приютите – мизерия, смърт и колосална кражба на обществени средства", коментира общинският съветник Марта Георгиева от Реформаторския блок, която стана известна с едно от тематичните боядисвания на Паметника на съветската армия.

Според нея Столичната община е "най-масовият, системен и институционализиран убиец на животни".

Участниците в протеста поставиха конкретни искания – животните в приют да не се държат във външни клетки и приемът да бъде изцяло спрян, докато условията в обектите не бъдат подобрени. Те настояват животните да бъдат гледани в по-хуманни условия, а не на открито, където температурите се колебаят.

Никола, който сам е влязъл в клетка, обясни, че хора като него са гласът на кучетата.

"Условията са ужасни, това са концлагери, защото животните биват пребивани, не се грижат за тях след кастрацията, не им се чисти, умират от жажда", заяви той пред bTV.

Представител на общината обаче бе категоричен, че приютите отговарят на нормативната уредба и изискванията на Световната здравна организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase