Архив: Булфото

В момента няма забрана за къмпингуването, а такова върху бреговата ивица и пясъка. Това уточни Ваня Бижева от Асоциация Българско Черноморие в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод спорните предложения за промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

"Това беше опит на законодателя да регулира едни тежки взаимоотношения между собствениците на земи и ползватели на земи. Нормално е къмпингуването да бъде регулирано от закон, след като години наред това предизвикваше конфликт", посочи Бижева.

На друго мнение е обаче Петко Ковачев от ПП Зелените. В Сутрешния блок, той посочи, че според регистъра на Министерство на туризма (МТ) няма информация за лицензираните къмпинги, защото такива нямало.

Според Бижева с толкова много зелени зони и Натура в България забраняването на нерегламентираното къмпингуване рано или късно ще се случи. И тук Ковачев не изрази съгласие.

"В Натура зоните има документи и в тях се записва какво може и какво не във всяка отделна зона. Няма основание, да говорим, че дивите къмпингуващи са най-големите замърсители на природата. Това не е вярно. Освен това, както всички знаем, хората, които протестират, искат регулация, която да позволи нещата да се случват така, че да няма нарушители, каквито и по принцип не са", коментира той.

Бижева даде пример с това как е в Европа - там дивото къмпингуване или нерегламентираното е забранено. "Ако се толерила някъде, трябва да става със съгласието на собствениците", обясни тя и приветства концепцията за въвеждането в България на плажове за природосъобразен туризъм.

"Къмпингуването е избор и начин на живот. Хората, които ходят с кемпери и каравани, не го правят поради липса на средства, както се обяснява. Те искат да избягат от сградите. Искат да живеят сред природата дори и за кратко", коментира и протестиращата Жана Иванова.

"Според регистъра на Министерството на туризма местата за регламентирано къмпингуване местата са нула. Ако се погледне по-общо - искат да ни забранят къмпингуването на определените за това места. При положение, че такива няма и МТ не знае има ли в България регламентирани къмпинги, излиза, че цялата забрана, която предвиждат за цяла България - означава пълна забрана за къмпнгтуризма за цяла България", добави тя.

"Опъването на палатките става изключително бързо - също толкова бързо, колкото и ще се сгъне за разлика от бетона, който би се излял на това място. Безумни са забраните, защото няма обособени къмпинги в тази страна. Те бяха застроени и разрушени. Останаха само няколко плажа, за които се борим. Тъй като не успяха да ни дискредитират и изгонят, опитаха се да го забранят", допълни я протестиращия срещу забраната Асен Димитров.

Друг от протестиращите Асен Димитров заяви, че протестите няма да спрат със Закона за къмпингуването, а исканията им са да се запазят статутите на дивите плажове, да не се допуска строителство и концесии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase