Снимка: Булфото, архив

Има хаос в продажбата на минералните и изворни води, а етикетите на бутилките често са с подвеждаща или с недостатъчна информация, алармира Емил Георгиев, изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България /ФПБ/.

Потреблението на минерална и изворна вода в България вече достига 400 млн. литра годишно при много разнообразно предлагане.

Етикетите на половината от продадени бутилки обаче въвеждат в заблуждение потребителите, коментира Георгиев, цитиран от БТА.

Според него дори големите производители не са коректни към българския потребител.

"Има опаковки, на които дори с лупа не може да се види какво има в бутилките. Не се изписва наименованието на находището на водата, а се използва по-известно географско име. Например вода Ком е от находище Бързия и се бутилира в село Бързия, община Берковица. Същият случай е с вода Пирин, която не се бутилира в находището, в съседно село. Вода H2O пък въобще не става ясно какво съдържа. Вода, добивана от находището Балдаран, се предлага като вода от Девин, а тази от находище Персенк се предлага като вода от Михалково", обясни Георгиев.

По думите му не е ясно от етикетите кога една вода е минерална и кога изворна, както и точното търговско наименование на производителя.

"Контролните органи - здравното министерство и районните здравни инспекции нехаят", каза Георгиев.

По негови данни има и много нарушения на законодателството и в областта на хлебопроизводството и сладкарските изделия, където половината от бизнеса е в сивия сектор.

"Те работят в мазета и гаражи и затова понякога хората откриват в продуктите остатъци от мишки и хлебарки", каза Георгиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase