Снимка: Bulgaria On Air

Главното мюфтийство поиска да изгражда нови джамии и молитвени домове в София. По техни данни в столицата ни се увеличава броят на хората, които изповядват ислям. Те вече са около 70 000, като 10 000 - 15 000 имат редовни ритуали, каза пред телевизия Bulgaria ON AIR секретарят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

"Това е една голяма общност, които софийската джамия не може да поеме. Тя е със 700 души капацитет и това прави невъзможно всички желаещи да се молят. Поради това има нужда джамиите в столицата да се увеличат", смята той.

"Ние от доста години сме направили нашите постъпления към общината за втора джамия, но няма никакъв отговор. Това е едно административно бездействие по отношение на гражданите на София", настоя Ахмедов.

Няма значение къде ще е изградена, това трябва да е място, достъпно за хората. Нямаме и претенции да е грандиозна и твърде ортодоксална, от нея просто има нужда, категоричен бе секретарят.

"Предприели сме и мярка да разкриваме малки молитвени домове, които са по кварталите и да "абсорбират част от желаещите да се молят", обясни Ахмедов.

Преди дни за такъв молитвен дом в Люлин излезе информация, че е бил средище за изповядване на радикален ислям

"От почти 10 години сме свидетели на такива перманентни нападки към мюсюлманската общност. Перманентното демонизиране на мюсюлманите и техните светини би ни поставило в ситуация на лъжливото овчарче. Нямаме причина да се притесняваме за радикално поведение вътре в такива общности", защити ги Ахмед Ахмедов.

Този молитвен дом е нает от мюсюлманско вероизповедание, ползва се по предназначение, има назначен имам и цялата регулация се случва от Главното мюфтийско. Няма данни от притеснения, но подобни съмнения биха ни направили индиферентни за опасността, която има отвън, смята главният секретар.
 
"Ние осъждаме радикалното поведение от страна на различни терористични организации. Мюсюлманската общност е адекватният и автентичният предпазител в нашата страна от радикални проявления в нея", каза Ахмедов.

Досега нито един съд не ни е осъдил в такава посока и това доказва, че общността няма  проблем с радикализма, убеден е главният секретар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase