Снимка: архив, Булфото

Българският патриарх Неофит беше награден с премията за 2015 г., която Международният обществен фонд "Единство на православните народи" му присъди за "принос към единството на православните народи и за утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото", предаде ТАСС.

Церемонията се състоя в голямата зала на храма "Христос Спасител" в Москва, пише БТА. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е на петдневно официално посещение в Москва до 11 март по покана на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, и на ръководството на Международния обществен фонд "Единство на православните народи".

Освен патриарх Неофит премията получиха сръбският президент Томислав Николич и председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин.

Наришкин подчерта, че народите на Русия, Сърбия, България и други братски страни са тясно свързани и дейността на православната църква подчертава дълбочината и нерушимостта на тези връзки.

"Днес можем и сме длъжни да противодействаме на нови заплахи", свидетел на които стана днешното поколение, заяви председателят на руския парламент.

"Новите варвари на 21 век, наричащи се "Ислямска държава", зверски унищожават хора и шедьоври на световното културно наследство, като при това опитват да се прикрият със знамето на една от най-древните религии, към която, разбира се, нямат никакво отношение", добави Наришкин.

"Толкова по-важно е сега да се задействат в пълен обем съзидателния потенциал и съзидателния фундамент на традиционните вероизповедания, да се стремим към конструктивни съвместни действия даже при съществуването на спорове и разногласия", подчерта той и даде за пример срещата между руския патриарх Кирил и папа Франциск.

"Уважаеми приятели, никакви провокации, никаква човешка глупост или амбициите на недобросъвестни политици никога няма да са по-силни от естествения стремеж на всеки човек и на всички народи на Земята към мир, към добро, към идеали, опиращи се на вяра, на морал и на многовековна история", заяви Наришкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase