Снимка: Булфото
fallback

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид.

Рашидов е разпоредил днес да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижимата културна ценност.

Oще по темата

Лицата, които са съборили тютюневия склад, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство /ЗКН/, се посочва в съобщението на Министерството на културата.

Отбелязва се, че в правомощията на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" е да даде разпореждания на виновните за преустановяване на нарушенията, както и за възстановяването в оригиналния му вид на разрушения паметник на културата.

Още през януари 2014 г. Министерството е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по ЗКН.

Министерството ще упражни всички дадени му по закон правомощия за отстраняване на последствията от посегателството върху културното наследство, информират от ведомството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

дабеда

преди 8 години

Цинизмът на Рашидов тук е, че не е в правомощия да се разпореди за възстановяване (да нареди на частна фирма). Рядко нагло типче е и той, ами нейсе.... И къде спа министерството му през предходните години, защо не е активирало преписката?

27

Мирослав

преди 8 години

Интересно ми е след като е определена тази сграда като паметник н културата, как така се дава право на строеж и бутане? Архитекта на Пловдив го гледах сутринта по тв, ми той се чуди какво да каже... Защо е разписал документите? Щото е взел една две пачки за подписа, за това! Корупцията е най-големия проблем в тази държава!

26

Анонимен

преди 8 години

Като е частно що да не го бутат?художника да си купи платна за рисуване.!събрали се 30 човека да сабират тухли за художника..ама той нема каска.!!!после пак здравната каса да плаща за художника оти нема каска против тухли.

fallback