Снимка: Булфото, архив
fallback

Закъсняване на изплащането на заплатите и злоупотреба с работното време са сред най-честите нарушения на трудови права, сочи извод от доклад на КНСБ за нарушенията на правото на труд през 2015 г.

Най-много са нарушението свързани със здравословни и безопасни условия на труд -  са 111 895, или 53% общо констатираните нарушения през 2015 г., съобщи вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов.

По хигиена на труда нарушенията са 16 680, а тези, свързани със спазване на работното време и почивките - 20 500, като са основно в търговия на дребно, ресторантьорство и здравеопазване.

По думите на Христов много са и нарушенията, свързани с т.нар. сумирано отчитане на работно време - организация на работното време, в която в рамките на 40-часовата работна седмица е възможно работното време да се разпокъса и един ден да се работи 12 часа, а друг четири.

Според него работното време обективно надхвърля 40-часовата седмица и е извънреден труд, който трябва да се заплати.

Докладът отчита и 352 предприятия, при които не са изплатени трудовите възнаграждения според изискванията на конституцията и Кодекса на труда.

Неизплатените суми са 19 милиона лева, като в резултат на проверките на Главна инспекция на труда други 24 милиона дължими са били изплатени.

За първото полугодие на 2015 г. има новообразувани 3 089 трудови дела, а очакваното равнище за 2015 г. е около 6 хиляди дела, каза Чавдар Христов.

КНСБ ще направи срещи с българските евродепутати, за да настоява те да имат ангажимент за гласуване в интерес на българските работници на предстоящи евродирективи, свързани с командированите работници и работното време, съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Синдикатът настоява още да се криминализира нарушеното право на синдикално сдружаване, както и да се гарантира правото на колективно трудово договаряне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 години

Е нали ДЪРЖАВАТА ОПРЕДЕЛЯ ПРАВИЛАТА? Че както се е развихрила тая частна собственост и тия ЕООД-та и т. п.... прехвърлят своя работа на гражданите, безплатно ... То Топлофикации, то Електро, то Водо - събират за "довеждане", за "отвеждане", и са все "до абонатната станция". Ама не плащат за нашите инсталации вътре, след абонатните станции, дето ги ползват безплатно.Но най-оригинален прехвърляч беше гробищния парк над Горна баня, закачил огромен надпис - "Почистването ... е ваше задължение!"

22

Анонимен

преди 8 години

За съжаление братче, журналистиката в България е стигнала само до констатациите и статистиката.

21

цар

преди 8 години

Айде сега да видим дали Днес.бг е национално отговорна медия!!При толкова много сигнали по-надолу аз давам още един-фирма Кале-Сливен-на тоя Калоян Ганев от Шеф под прикритие!!Подайте ги хайде!!

fallback