Снимка: архив, БулФото
fallback

Софийският университет ще намали броя на студентите си. Според ректора на ВУЗ-а проф. Анастас Герджиков приемът е бил завишен изкуствено и е прекомерен както за държавата, така и за Софийския университет.

Няма логика 100% от завършилите да станат висшисти, добре е да намалим броя на студентите и да повишим качеството", посочи още той пред БНТ.

Oще по темата

Академичният съвет на Софийския университет одобри нови, по-високи годишни такси в 23 направления на висшето училище. Те влизат в сила в началото на академичната 2016-2017 година и ще важат за новоприетите студенти.

Проф. Герджиков уточни, че за 8 години таксите в СУ не са повишавани, поради което е естествено това да бъде направено. По-думите му ръстът няма да бъде драстичен.

Няма да се повишават таксите в най-скъпите направления - медицина, фармация и здравни грижи. В останалите специалности увеличението е между 40 и 240 лева годишно.

Догодина ще оптимизираме приема според това как министерството реши да подходи спрямо намаляване на студентите в национален мащаб и с повишаване на средствата за качеството, коментира ректорът на учебното заведение.

Предвижда се и повишаване на изискванията при приема на студентите в СУ от догодина. Възможно е да се редуцират някои магистърски програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

маке

преди 8 години

до 30 глупаво е да си инженер поне у бг-то

26

Анонимен

преди 8 години

Трябва да се отпускат бройки основно за специалности които има постоянен недостиг.От 10 хиляди примерно само 1000 да са икономика , основно да се приемат инженери.Едно време за 1 място се бориха по 10 човека и за хубавите специалности се приемаха само отличниците , днес за 10 места кандидатстват 5 човека

25

Анонимен

преди 8 години

До ИванКолега,ако ти си "висшист",особено пък ако си завършил СУ,наистина трябва не само да намалят броя на студентите,а направо да го закрият!

fallback