Снимка: НВИМ
fallback

В чест на Трети март посетителите на Националния военноисторически музей /НВИМ/ ще имат уникалната възможност да видят, експонирана само днес, най-голямата светиня на Българското освобождение - оригинала на Самарското знаме.

Обикновено Националният военноисторически музей вади за специален показ Самарското знаме на юбилейни годишнини от Руско-турската война. През 2016 г. музеят чества своето вековно съществуване и през цялата година ще представя уникалните експонати, които пази за поколенията.

На 6 /18/ май 1877 г. княз Николай Николаевич връчва Самарското знаме на командира на 3-та дружина на Българското опълчение подполковник Павел Калитин, който го предава на първия му знаменосец - унтерофицера от 54-ти пехотен Мински полк Антон Марчин.

Тогава  войводата Цеко Петков, който приковава последния златен гвоздей на дръжката на знамето, казва: "Да даде Господ това свято знаме да премине от край до край през многострадалната българска земя. Нека нашите майки, жени и сестри да изтрият с него скръбните си  очи, а след него да настане траен мир и благоденствие."

Под диплите на Самарското знаме 3-та дружина се сражава край Стара и Нова Загора, в боевете при Шипка и Шейново. Чувството на дълг и отговорност на българските опълченци се превръща в мощна сила, която не допуска вражески ръце да се докоснат до светинята. Знамето  става символ на участието на Българското опълчение в Руско-турската война.

Пътят към Освобождението на България има своето заслужено място и в постоянната експозиция на НВИМ. В нея са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев, масата, на която е подписано Одринското примирие, походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение, сухар от войната, оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица, и много други.

Традиционно на националния празник НВИМ обявява Ден на отворени врати, съобщиха от музея. На Трети март вход свободен е обявен и във филиалите на НВИМ - Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Поп Грую

преди 8 години

Днес е време за едно друго знаме - черно, с надпис "Те погребаха България".

fallback