Снимка: Пресцентър на президента
fallback

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев свика извънредно заседание на Националния оперативен щаб по миграционната криза. На разговорите при президента бяха военният министър Николай Ненчев, вътрешният министър Румяна Бъчварова, представители на службите и др.

Повод за заседанието е повишеният миграционен натиск върху страните от региона, стана ясно от съобщение на пресцентъра на президентството.

Oще по темата
В него се казва, че Плевнелиев е оценил високо координацията и работата на институциите по превенция и овладяване на ефектите върху България от повишения миграционен натиск върху страните от региона.

Участниците в щаба са запознали президента с предприетите действия в отговор на възможните рискове от засиления миграционен поток. Разработени са и са приведени в действие ясни планове за реакция и за координация между институциите при различни сценарии за развитие на ситуацията, се казва още в съобщението.

Изработени са инструкции за взаимодействие между военните и граничните полицаи по охрана на граница. Планират се и тренировки, на които ще бъдат отработени на място съвместните действия, стана ясно още по време на заседанието.

България ще продължи да спазва европейските правила, да проверява и да регистрира съобразно европейските регламенти преминаващите през контролно-пропускателните пунктове на българска територия, обявили участниците във форума.

Президентът бил категоричен, че ефективната защита на държавната граница не е в противоречие със спазването на човешките права.

"Трябва да се прави разлика между бягащите от войни и тези, които просто търсят по-добри икономически перспективи", казал той.

Държавният глава призовал институциите да бъдат безкомпромисни към трафикантите на хора.

Участниците в срещата споделили, че е необходимо всички дейности за ограничаване на миграционния натиск върху българските граници да бъдат своевременно финансово обезпечени.

Ситуацията по българските граници е под контрол и не налага да бъде свикван Консултативният съвет за национална сигурност. Това може да се промени, в случай на рязка промяна на ситуацията с миграционната вълна, се казва още в прессъобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Патриот

преди 8 години

Един опасен за националната ни безопасност човек ръководи съвета по такава и отговаря за нея. Да си тръгва час по-скоро защото когато стане опасно ще видим само *** ***. Ако се променят нещата гледайте го как ще се превърне обратно в русофил. Колко долни българи има не е истина. Да живее Русия, единствената страна която ни обича истински. Когато турците дойдат да ни колят, нашите евроатлантически предатели ще гледат *** или ще бягат. Само Русия ще ни спаси.

17

Анонимен

преди 8 години

Австрия и Вишеградската четворка ни подаряваха оградата, а Бойко отказа, да се мазни на Баба си. Сега да го видим? Как се пази граница без граница? Нали всичко е разрушено?Боко, любимец на бабите и лелките, същите тези баби и лелки ще те проклинат, като почнат да изнасилват дъщерите и внучките им, "нещастните" натрапници.

16

Илмейн

преди 8 години

До 17Псалом 32:18-22 "Ето, окото на Господа е над ония, които Му се боят и които се уповават на милостта Му, че Той ще спаси душата им от смърт и във време на глад ще ги прехрани.Нашата душа се уповава на Господа: Той е наша помощ и наша защита; за Него се весели сърцето ни, защото на Неговото свето име се уповаваме. Да бъде милостта Ти над нас, Господи, според както Ти се уповаваме."

fallback