Снимка: bgonair.bg

Ежедневието на 24-годишния Диан преминава между четирите стени на стаята му. Изцяло обездвижен е заради заболяването си. Единствената му радост в живота са книгите.

Благодарение на тях той се пренася в един по-добър свят. Любимите му книги са приключенските романи и фантастиката.

Заболяването на Диан е мускулна дистрофия. Родителите му разбират за него, когато той е на 4 години. За съжаление докато годините минават, състоянието на момчето се влошава. Стига до там, че миналата година го приемат в болница с тежка дихателна недостатъчност. Налага се момчето да премине на апарат за дишане и трахеостомна тръба.

Всеки ден за младия Диан е предизвикателство. Момчето не може да се храни само, а месечните разходи на семейството са огромни. Майката на Диан - Людмила, е негов личен асистент. Парите, които получава от въпросната програма на социалното министерство, обаче не достигат.

Всички консумативи, които са включени в ежедневната борба за живот на младото момче са скъпи. Наскоро, благодарение на добри хора, майка му е успяла да събере пари за инвалидна количка. Държавата отпуска средства за такава през 10 години.

"Диан на практика имаше право на инвалидна количка чак през 2018-та година, ние дотогава какво да правим. Знам, че държавата ни няма пари. Но е факт, че без помощта на хора, които се отзоваха, ние количка и сега нямаше да имаме", разказва изстрадалата майка.

Въпреки болестта си, Диан не спира да мечтае. Всичко това, което му е отнела суровата реалност, намира в книгите. За това и моли всеки, който има желание, да му подари стара своя книга.

Всеки, който има желание да зарадва Диан с любимия си роман, може да се обърне към нас. Ние ще предадем вашия жест, който ще направи света за младежа едно по-добро място.

Може да изпратите вашите книги на бул. "Брюксел" 1, адресирани до сградата на Bulgaria ON AIR.

Ако пък имате желание да помогнете с финансови средства на Диан, публикуваме и дарителска сметка:

Банкова сметка:
BG56IORT73711003133100
BIC код - SWIFT code :IORTBGSF
Диан Юриев Господинов
PayPal: gospodinov3@abv.bg

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева по Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase