Снимка: кадър Youtube

Размахването на палки и бухалки на пътя да се наказва със затвор. Такава поправка внесоха в Наказателния кодекс депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов.

Предложението е към проекта за промени на НК, който парламентът прие на първо четене миналата седмица. Тогава народните представители въведоха наказание до три години затвор за всеки, който надвиши с над 60 км/ч максималната разрешена скорост извън населено място.

Още по темата

Поправките в НК за хулиганство на пътя бяха приети няколко часа преди поредното издевателство – трима биячи биха мъж и жена с палки на Околовръстното шосе в София.

Затова Димитров и Славов предлагат и този случай да се отрази в НК. Внесеният от тях текст предвижда до 3 години затвор за хулиганство на пътя, когато то е извършено с палка, бухалка, бокс или други подобни .

Наказанието да важи и когато виновният водач принуди нерегламентирано друг участник в движението да спре, се казва още в изменението.

Мотивите на депутатите са зачестилите напоследък случаи на саморазправа, при които шофьори използват бухалки, боксове, тояги, палки и други подобни.

С внесените промени реформаторите предлагат да отпадне наказанието - затвор за надвишаване на скоростта с 60 км/ч.

Според Димитров и Славов това престъпление влиза в хипотезата на хулиганство и може да се наказва с отнемане на книжката.

Освен това според тях едно е да надвишиш скоростта с 60 км/ч на магистрала – например, когато има ограничение за 80 км/ч вместо 140 км/ч при ремонт, а друго – край училище – от 59 км/ч на 109 км/ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase