Снимка: архив, Ройтерс

Около 6000 кандидати от България за студентски бригади в САЩ се очакват да бъдат одобрени таз година. Толкова са били те през 2015 г. Ако това се случи, участниците в бригадите за 16 години ще надхвърлят 100 хиляди. Това заяви генералната консулка на САЩ Кейт Макгиъри, цитирана от вестник "Труд".

Лятната програма за работа и пътуване съществува от 2000 г. и се радва на голяма популярност.

Новият американски посланик у нас Ерик Рубин избра за своя първа официална проява да връчи лично визите на първите 5-има български студенти, които ще участват в традиционните летни бригади на САЩ през тази година.

"Много съм горд да се срещна с български студенти и да им пожелая успех, приятелства и забавления в САЩ, програмата ще им помогне да тръгнат по пътя на успешната кариера, която надгражда глобалната им перспектива, владеенето на английски език и взаимоотношенията, които изграждат”, каза Рубин.

По думите на Рубин основната цел на бригадите е насърчаването на културния обмен и укрепването на отношенията между България и САЩ.

Много студенти работят в САЩ през лятото по няколко пъти по време на следването си. В момента най-популярни сред предпочитанията на младежите са щатите Мериленд, Масачузетс, Охайо, Флорида и Ню Джърси.

Макгиъри съобщи още, че отказите за US визи за българи през 2015 г. са били 17,3%, което е твърде далече от изискваните максимум 3%, за да падне този режим за страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase