Снимка: Булфото, архив

Поклонението пред тленните останки на председателя на 38-ото Народно събрание Йордан Соколов ще се състои на 28 февруари, неделя, от 11.00 часа в зала "Света София" в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Първи" номер 1. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Още по темата

По-рано днес депутатите почетоха с минута мълчание Йордан Соколов, който почина днес.

Той беше председател на 38-тото Народно събрание, а преди това депутат в 37-ото, и 39-тото.

"Напусна ни Йордан Соколов, голям български юрист, политик и държавник. Своето ярко присъствие в политическия и държавния живот на страната той посвети на утвърждаването на демократичните ценности, на напредъка и благоденствието на страната", каза председателят на парламента Цецка Цачева.

Според нея Йордан Соколов ще бъде запомнен като един от мъдрите, зрели и отговорни политици на българския преход, като честен и принципен държавник, който в действията си е следвал принципи и морал.

Йордан Соколов е роден на 18 януари 1933 г. в София. Той завършва право във Софийския университет "Св. Климен Охридски". През 1990 г. е избран за член на Централната избирателна комисия от квотата на СДС. През същата година става и юридически съветник на президента Желю Желев. През 1991 година Йордан Соколов подкрепя стачката на 39-те. Става министър на вътрешните работи в правителството на Филип Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase