Снимка: Булфото, архив

Ромка от Кюстендил се е оплакала в Комисията за защита от дискриминация от Българската национална телевизия.

Вероника Йорданова, която е от ромски произход, се засегнала от репортаж, излъчен по БНТ, със заглавие "В Старосел настояват за полиция заради ромите".

В текста на жалбата до Комисията са цитирани и части от следните реплики, излъчени в рамките на репортажа: "Роми сезонни работници се самонастаняват в запустели къщи в Старосел. Местните хора са притеснени, че заради тях престъпността в района ще се увеличи и настояват за полицейско присъствие в селото".

Йорданова твърди, че така "се насажда расизъм" и настоява бъде образувано производство, в което да се установи наличието на дискриминация по признак "етническа принадлежност", съобщиха от Комисията за защита от дискриминация.

От БНТ считат подадената жалба за неоснователна.

От медията са категорични, че принадлежността към ромския етнос на част от участниците в репортажа не е посочена като причина за определени действия, както и че са посочени действителни факти - грабежи, самонастаняване в чужди имоти.

Екипът, изготвил репортажа, информирал обществеността за настроенията и мненията на жителите на Старосел, които се оплакват от престъпления, посочват още от БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase