Снимка: БТА, архив

Ситуацията на българо-гръцката граница е извън контрол, заяви председателят на БЧК Христо Григоров пред "Фокус".

Още по темата

Вчера екип на БЧК заедно с представители на гръцкия червен кръст навлеза и в гръцка територия, където са раздадени храна, вода и санитарни материали.

Григоров коментира, че нещата са трагични.

"Има шофьори, които са със семействата си, с децата си, няма какво да ядат, няма вода, няма тоалетни. Считам, че тук вече Външно министерство трябва да направи всичко възможно, ние имаме консул в Солун. Да му преведат финансов ресурс, той да натовари един бус и да отиде да спаси тези хора", категоричен е Григоров.

Той коментира, че колегите му, които са били на място, са ужасени от това, което става в 21 век между две приятелски държави.

Григоров обясни, че БЧК няма право да влезе в Гърция при условие, че няма подкрепата на Гръцкия червен кръст.

"Вчера те дойдоха с един екип от Македония и казаха, че са изключително ангажирани с македонската граница и не могат да отделят повече ресурс на хора, за да дойдат и заедно с нас да влязат", допълни председателят на БЧК.

Според него и държавата трябва да влезе във функцията си на регулатор в този процес.

"Не може да оставим нашите съграждани и то не само българи. Тази 25-26-27 км опашка е с шофьори от цяла Европа. И къде е Европа? Поставям въпроса къде са еврокомисарите, къде са комисиите, ще оставяме хората да умират по пътя ли", попита риторично Григоров.

От днес през българо-гръцката граница на практика няма да може да се преминава с превозни средства. Граничните пунктове Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа остават затворени заради двойната блокада на границата ни с Гърция. Очаква се днес да бъдат блокирани и граничните пунктове Златоград и Ивайловград, с което се прекратява изцяло преминаването по суша между България и Гърция, съобщи БНТ.

Контраблокадите на българските превозвачи по границите продължават. Те обмислят блокада на българо-гръцката граница през юни

Загубите от блокадата до момента се изчисляват на около 10 милиона евро и затова България ще предяви финансови искове пред Европейския съюз, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски вчера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase