Снимка: Нова тв

Японското посолство направи дарение на Дома за стари хора в Кула, който тъне в мухъл и мизерия.

В Япония, в домовете за стари хора, освен нормални условия за живот има и роботи, изобретени специално да успокояват възрастните.

В дома в Кула няма роботи. Доскоро там нямаше и нормални легла, бани и тоалетни без мухъл. Старите хора си нямат и някой, който да им дава любов.

"Една майка може да отгледа пет деца, но пет деца не могат да изгледат една майка", плаче възрастна жена, настанена в дома.

Когато съпругата на японския посланик у нас вижда репортаж от мрачните картини в Кула, си спомня за българин от Видин, помогнал след земетресението във Фукушима.

"Помня един човек, възрастен човек, който живее във Видин. Той е пенсиониран и може би получава 150 лева. Той изпращаше по 2 лева до Японското посолство всеки месец. Няма да го забравя", заяви пред Нова тв Томоко Коидзуми, съпруга на посланика на Япония в България.

Така и никога не разбира името му, но помощта на непознатия видинчанин днес я кара да върне жеста.

"Гледах тези хора, които по време на предишния режим са се трудили, отгледали са деца и си помислих - сега е време да живеят по-спокоен живот. Имат право на това, а живеят в такива тежки условия", заяви Коидзуми.

Тогава от Япония пристига писмо от съпругата на бившия посланик на страната у нас. И тя иска да помогне. Така двете заедно с международна женска благотворителна организация събират средства за ново удобно легло и топло одеяло за всеки в дома в Кула.

"Надяваме се, че тази малка помощ ще доведе още хора с възможности тук, които искат да помагат", заяви Томоко Коидзуми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase