Снимка: Reuters
fallback

Българите се нареждат на едно от челните места в Европейския съюз като жертви на разпространение на компютърни вируси сред обикновените потребители, твърди софтуерната компания CENTIO Professional IT Secuirty, позовавайки се на данни от Евростат.

Близо 28 на сто от българите признават, че са се заразили с компютърен вирус за последната година, показва статистиката. Петото място в класацията си поделяме с малтийците, където процентите са същите. По този показател страната ни е изпреварена от Хърватия (41 на сто), Унгария (36 на сто), Португалия (33 на сто) и Франция (29 на сто), съобщава БТА.

Като цяло един от всеки пет жители на ЕС е ставал жертва на компютърен вирус, сочат данните. Според тях все пак процентът на заразените с компютърни вируси у нас е спаднал почти двойно за последните пет години - от 58 процента през 2010 г. - до 28 на сто в края на миналата година.

Най-сигурната страна в Европейския съюз е Холандия - там едва шест процента от интернет-потребителите са били жертва на компютърна атака.

Статистиката показва, че заплахата от вируси е повече от реална. Дори и за българските потребители, които свободно пазаруват и банкират онлайн и споделят огромно количество лична информация без да ползват защитни програми.

Като цяло бизнесът определя заразяването със зловреден код като най-голямата заплаха за информационната си сигурност. Малко повече от половината анкетирани (53 на сто) споделят, че именно такива проблеми са им донесли сериозни главоболия през годината.

Социалното инженерство, измамите и фишингът се нареждат като втори основен фактор, притесняващ бизнеса с 48 на сто. Уязвимостите в софтуерните продукти и системите са на трета позиция с 39 на сто, показват данните от проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

Не знаех ,че съм хванал пневмония от компа,мамка му .

9

Анонимен

преди 8 години

- Как трима програмисти могат да заформят бизнес?- Единият ще пише вируси, а другият антивируси.- А тpетият?- Опеpационни системи, под които да работи всичко.

8

Анонимен

преди 8 години

То да е само това което изрежда bobi, но забрави и незнанието на езици и цъкането на всичко което мига

fallback