Снимка: Булфото, архив
fallback

Журналисти си направиха експеримент и купиха студентски изпит по математика в УНСС. И показаха липсата на контрол в университетите и преимуществото на социалните мрежи по време на теста.

В групата на първокурсниците в УНСС във Facebook има множество молби за помощ по време на изпит. Оказва се, че преписването с помощта на модерните технологии е масова практика, установи екип на Нова тв.

Каква е схемата?

Свързваш се с хора, които предлагат решаване на задачи срещу договорена сума в същата тази група. Тестът се снима, изпраща се на математиците, а те пращат решените задачи по същия начин. Има и указания.

Цената е 60 лева за шестица. Парите се превеждат и следва изпитът по математика.

"Минути преди началото на изпита става ясно, че услугата е на ниво. В социалната мрежа пък вече се публикуват вариантите на теста. Оказва се, че снимането по време на изпит е масова практика, а нужда от помощ имат мнозина. Вариантът, който се е паднал в изпитната зала по математика, е изпратен. Без изненада – първата решена задача идва три минути, след като снимката е изпратена. Останалите - 10 минути по-късно", разказват журналистите.

Оценката, която екипът получава обаче, е четворка, а първата задача се оказва грешна. Следва рекламация – математиците излизат честни и решават да върнат ресто.

От ръководството на УНСС отказаха коментар, а от Министерството на образованието и науката обясниха, че ще извършат проверка на случая, но напомниха, че по закон висшите училища се ползват с академична автономия.

"МОН няма правомощия да определя и контролира начина на провеждане на изпитите, а може само да препоръча на висшите училища да усъвършенстват вътрешноуниверситетските механизми на контрол, с които да се осигури невъзможност да се използват мобилни телефони и други електронни устройства по време на учебните занятия и на изпити", съобщиха от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Ива

преди 8 години

Колко ще е забавно да се използва заглушител на сигнала по време на изпит. Ужасените физиономиии ще са просто безценни!

22

Анонимен

преди 8 години

А бай Митре Хаджин...ов как действа? Освен че прави услуги на всекиго, от когото има някакъв келепир?Ама стана професор, нали?Та, значи, колко парички или услуги трябва да дадеш, за да вземеш диплома от УНСС?

21

Анонимен

преди 8 години

"Срещу 60 лв. си отличник по математика в УНСС"Хич не вярвам на подобни "новини".

fallback